Waarom wij soms kiezen voor een betaald lettertype.
Bij bijna ieder project dat Studio Peper & Goud doet speelt het gebruik van lettertypes wel een rol. We gaan daarbij altijd voor het beste ontwerp. Soms past daar een gratis lettertype bij maar op andere momenten maken we gebruik van een betaald font. In dit artikel bekijken we wat de beweegredenen zijn voor de aanschaf van een lettertype.
One big happy family
Een goed lettertype heeft een grote familie, oftewel veel stijlen en gewichten. Denk daarbij aan thin, light, medium, bold, extra bold, oblique en italic. Gratis lettertypes hebben naar verhouding vaak weinig stijlen. Soms zelfs maar één. Het kan zijn dat dit ene gewicht gratis wordt aangeboden en dat er voor het uitbreiden van de familie alsnog compensatie wordt gevraagd. Betaalde lettertypes zijn vaak uitgebreid en bieden veel mogelijkheden voor de opmaak van teksten en het aanbrengen van hiërarchie in de informatie. Dit komt de leesbaarheid ten goede. Het kan dus zijn dat een gratis font wel voldoende uitkomst biedt voor koppen en korte teksten maar niet voor het meer uitgebreide werk.
So little time
Gratis lettertypen worden vaak in kortere tijd ontwikkeld waardoor details als spatiëring en proportie te wensen overlaten. Hier kan je bij losse woorden en korte teksten vaak nog wel mee weg komen. Langere teksten zullen echter al snel rommelig overkomen. Daarnaast kunnen speciale tekens als trema’s en accenten ontbreken. Waardoor we bijvoorbeeld in deze basale tekst al niet uit de voeten hadden gekund. Het corrigeren van dit soort slordigheden kan veel tijd kosten. Het is vergelijkbaar met een timmerman met goedkoop gereedschap of een kok met slechte messen. Met creativiteit is een hoop op te lossen maar uiteindelijk behaal je nooit het optimale resultaat. Dit is bij betaalde fonts vrijwel nooit het geval. Ze bestaan uit veel gewichten en extra symbolen waardoor je niet voor verrassingen komt te staan als je je uitgebreide woordenschat gebruikt of een euroteken nodig hebt.
I didn’t know
Soms zijn gratis fonts afgeleid van betaalde fonts. Hierdoor kan het zijn dat je onbewust toch een illegaal font gebruikt. Als je een betaald font aanschaft bij de maker of een aanbieder als FontShop zal je dit risico niet lopen. Daarbij komen de credits en compensatie bij de juiste persoon terecht. Het font blijft dan altijd in jouw bezit. Ook worden ze uitgebreid getest op een goede weergave in verschillende browsers. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met het kopen van software of muziek.
One of a kind
Natuurlijk zijn er ook goede gratis lettertypes te vinden. De Open Source fonts van Google zijn hiervan een goed voorbeeld. Als een gratis font goed in elkaar zit wordt dat al gauw opgepikt door ontwerpers. Hierdoor kan het zijn dat je het lettertype binnen korte tijd zo vaak terugziet dat het gebruik ervan wordt geassocieerd met een gebrek aan originaliteit. Voor klassieke lettertypes is dat niet zo’n probleem. Meer specifieke/speelse lettertypes gaan echter al snel opvallen. Sommige bedrijven willen zich onderscheiden van anderen spelers op de markt door uniek te zijn. Een betaald lettertype kan dan uitkomst bieden.
Soms kun je binnen een huisstijl niet uit de voeten met alleen het één of het ander en maken we gebruik van een combinatie van lettertypes. Een karakteristiek font voor de koppen en afbeeldingen aangevuld met een strakker basisfont voor de lopende teksten. Bij de keuze stellen wij onszelf altijd de vraag of het lettertype op korte termijn en lange termijn voldoende uitkomst biedt en past bij de gewenste uitstraling van het ontwerp.
Door: Studio Peper & Goud