Laden
apr 6, 2020

Van idee tot animatievideo

Een animatie maken, hoe gaat dat in z’n werk?

Een animatie is een van de mooiste en leukste producten om een verhaal mee te vertellen. In deze blog geven we een inkijkje in het maakproces. We hebben op een rijtje gezet welke stappen er nodig zijn om tot een mooi eindproduct te komen dat de juiste boodschap overbrengt.

inventariseren

Allereerst gaan we met elkaar bespreken wat het doel is van de animatie en wat de boodschap is die we willen overbrengen. Wordt er iets uitgelegd of moeten er cijfers in een context worden geplaatst dan noemen we dat een ‘explanimation’. In andere situaties zal het gaan om het vertellen van een verhaal. Bijvoorbeeld over de historie van een bedrijf, het veranderen van een situatie of een nieuwe koers die wordt ingeslagen. Een ander doel kan bijvoorbeeld de promotie van een nieuw product zijn. Gaat het om cijfers, om gevoel of is het een oproep tot actie? Wat wil je vertellen? En hoe brengen we dat terug naar de essentie? Samen duiken we in het onderwerp en kijken welke invalshoek en vertelstijl het beste past en wat werkt.

stijlbord en voice-over tekst

Wanneer we met elkaar de boodschap en het doel van de animatie hebben bepaald kunnen we een beeldtaal ontwikkelen die past bij de animatie maar ook bij het bedrijf. In een beeldtaal leggen we vast welke kleuren we gebruiken, waar de illustraties en elementen aan moeten voldoen, maar bijvoorbeeld ook welk lettertype wordt gebruikt.  Deze onderdelen en stijlregels verzamelen we in het ‘stijlbord’. Zo kunnen we in deze fase al een goed beeld geven waar de animatie qua stijl naartoe gaat. We houden rekening met de bestaande huisstijl en ‘tone of voice’ van de organisatie.

Wanneer we aan de slag gaan met de beeldtaal wordt er tegelijkertijd aan de voice-over tekst gewerkt. Deze tekst vormt de basis voor het verhaal dat wordt verteld in de animatie. Het is belangrijk dat hierin de kern van het verhaal goed naar voren komt zonder dat daarvoor te veel woorden voor nodig zijn. Dat kan bijvoorbeeld door bepaalde voorbeelden te laten plaatsvinden in het beeld in plaats van in de tekst. Zo bewaak je de spanningsboog van de kijker en houd je de animatie compact.

storyboard

Als de tekst definitief is kan hij worden gebruikt voor het uitwerken van het storyboard. Hier leggen we per scène in schetsen en tekst uit wat er gebeurt op welk moment. Dit geeft, in combinatie met de beeldtaal, zowel ons als de klant een duidelijk beeld van de animatie. Voordat we verder gaan nemen we dit met elkaar door. We kijken of het verhaal op de juiste manier in beeld wordt gebracht en doen waar nodig aanpassingen. Dit is een van de belangrijkste stappen in het proces omdat aanpassingen later in het traject in verhouding meer tijd kosten en grotere gevolgen hebben voor de uitwerking en planning.

uitwerken scènes  en voice-over inspreken

Als het storyboard is goedgekeurd zijn we klaar voor de volgende stappen. De voice-over tekst kan worden ingesproken door een stemacteur die past bij de doelgroep. Dat kan gaan om een mannenstem of vrouwenstem. Jong of volwassen. Een vrolijk en vlot ingesproken voice-over of juist rustig en serieus. Gelijktijdig kunnen de illustraties worden uitgewerkt. Alle scènes en de daarvoor benodigde onderdelen worden opgemaakt volgens de eerder bepaalde stijlregels.

animeren

Wanneer deze onderdelen zijn opgeleverd kunnen we aan de slag met het laatste onderdeel; het animeren. Een arbeidsintensief proces waarbij alle ingrediënten bij elkaar komen. De timing van de voice-over vormt de leidraad voor het tempo van de animatie en het storyboard dient als basis voor het animeren. Dit leidt tot een eerste versie die we voorleggen aan de opdrachtgever.

audiodesign

Wanneer de animatie is voltooid kan de audiodesigner aan de slag. Hij/zij zorgt ervoor dat de animatie tot leven wordt gebracht met (omgevings-)geluiden, accenten en eventueel achtergrond muziek. Daarnaast kunnen geluiden zorgen voor nadruk op de juiste momenten en bewegingen in beeld. De kijker kan daarmee extra goed door de animatie worden geleid.

Afronding en oplevering

Wanneer de audio is afgemixt en onder de animatie is gezet is deze klaar! We presenteren de animatie en maken deze, indien goedgekeurd klaar voor de export in verschillende formaten, geschikt voor diverse platforms.

Dit zijn de stappen die worden gezet bij het maken van een animatie en de daarbij betrokken partijen. Deze worden voor iedere animatie doorlopen en maken dat het proces langere tijd kost dan voor andere uitingen vaak het geval is. Maar in een tijd waarbij we onze informatie grotendeels via digitale bronnen tot ons nemen is animatie onmisbaar! De video kan worden rondgemaild, gedeeld op sociale media en op de website worden geplaatst. Zo is gemakkelijk het beoogde publiek te bereiken. Of het nou gaat om informeren of je boodschap verduidelijken.


Heeft u een verhaal te vertellen en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op. Het maken van een animatie is maatwerk en we kijken graag wat we daarin kunnen betekenen!

Meer weten over de kracht van animatie? Lees dan ook onze blog ‘Waarom is animatie een goede keuze’ of ‘Soms is een beetje beweging genoeg’

En bekijk onze portfoliopost ‘animatie beleidsplan RENN 4’