Een visuele identiteit;
iets voor mijn bedrijf?
Je kent ze wel, start-ups die uitgebreide aandacht hebben besteed aan hun visuele identiteit nog voordat ze de markt op gaan. Denk bijvoorbeeld aan Blendl of Airbnb. Bij Studio Peper & Goud was het vanwege ons vakgebied belangrijk om onze visuele identiteit grotendeels te hebben uitgewerkt voordat we van start gingen. Dat heeft ons naast een mooie presentatie, geholpen om ons bedrijfsconcept verder uit te werken en aan te scherpen. Toch zijn er veel bedrijven die hier pas in een later stadium aandacht aan besteden. Na jaren te hebben volstaan met een eenvoudig logo rijst nog wel eens de vraag waarom het zinvol is om alsnog een volledige visuele identiteit te ontwikkelen. Hieronder bespreken we vijf zinvolle redenen waarom het goed kan zijn om (opnieuw) naar de huisstijl te kijken.
Je presentatie wekt niet de juiste verwachting, daardoor loop je klanten/kansen mis.
Per bedrijfssector kan de rol van een identiteit verschillen. Denk bijvoorbeeld aan fysieke winkels waarbij het prikkelen van de zintuigen en verleiden een belangrijke rol speelt. Als de eerste indruk niet in orde is en een ‘slechte’ huisstijl je op het verkeerde been zet kan dit logischerwijs een negatief effect hebben op het binnenhalen van klanten. Daarnaast kan het irritatie opwekken vanwege een ‘mismatch’ met de verwachtingen die worden gewekt. Dit geldt niet alleen voor fysieke winkels maar ook voor bedrijven die zich online presenteren waarbij een rommelige en ondoordachte vormgeving de indruk wekt dat het gaat om goedkope producten of misschien wel een onbetrouwbare partij.
Je bent niet langer de enige; door een toenemend aantal spelers op de markt is er noodzaak ontstaan je te onderscheiden van de concurrentie.
Kun je een bedrijf hebben zonder merk? Ehm, ja natuurlijk kan dat. Denk aan de stomerij op de hoek, of de plaatselijke dierenarts. Niet bepaald concurrenten van Apple als het gaat om ‘gelikte’ marketing. Maar als je bedrijf niet gedreven wordt door pure noodzaak of gemak dan is de kans groot dat het ontwikkelen van een visuele identiteit iets kan toevoegen. Wanneer steeds meer bedrijven dezelfde producten en/of diensten gaan aanbieden is het belangrijk om mensen een reden te geven om voor jouw bedrijf te kiezen in plaats van die van de concurrent. En zonder sterk merk is dat lastig. Waarom? Een merk geeft een bedrijf een unieke identiteit – een eigen ‘look & feel’, stem en persoonlijkheid. Mensen kopen tenslotte het liefst van mensen en zijn altijd op zoek naar gelijkgestemden. Je visuele identiteit is uniek en vertelt je publiek wie je bent en waarom je doet wat je doet.
Je verkoopt geen producten maar diensten of technische oplossingen waardoor je merkt dat het lastig is voor klanten een beeld te vormen van je bedrijf.
Binding voelen met het bedrijf kan nog lastiger zijn wanneer er geen producten maar diensten worden aangeboden. Een goede visuele identiteit is een vertaling van je bedrijfsmanifest en geeft bestaande en potentiële klanten een context waarin ze je kunnen plaatsen. Het biedt ze een kans om verbinding te voelen met hetgeen je verkoopt maar ook met de waarden die in jouw bedrijf centraal staan.
Je bedrijf groeit en je krijgt steeds meer medewerkers in dienst. Het wordt daardoor steeds lastiger om je als een geheel te presenteren.
Door verschillende regels en richtlijnen te ontwikkelen zorg je ervoor dat het bedrijf, met al zijn/haar verschillende medewerkers, zich toch als een geheel presenteert. Waar veel verschillende mensen aan het werk zijn komt het vaak voor dat iedereen zijn eigen bestanden opzet en vastgelegde zaken als logo en lettertypegebruik door iedereen net iets anders worden ingezet. Dat kost medewerkers tijd omdat ze opnieuw het wiel proberen uit te vinden, maar zorgt er eveneens voor dat de presentatie naar klanten toe niet eenduidig is. Dit hoeft niet meteen negatieve gevolgen te hebben, het is eerder een gemiste kans.
Je bedrijf groeit en je wilt dat alle medewerkers eenzelfde binding voelen met het bedrijf.
Hoe meer medewerkers een bedrijf telt, hoe moeilijker het kan zijn om iedereen eenzelfde binding met het bedrijf te laten voelen. Een goede visuele identiteit is de eerste kennismaking voor nieuwe medewerkers met de bedrijfsfilosofie. Visuele identiteit kan het bedrijfsgevoel versterken.
De scenario’s waarbij er aanleiding of noodzaak is om een huisstijl door te ontwikkelen zijn heel uiteenlopend, maar hebben allemaal te maken met een passende uitstraling waar zowel potentiële klanten als medewerkers zich in kunnen vinden en zich mee moeten kunnen identificeren. Het ontwikkelen van een nieuwe identiteit is dan ook meer dan het introduceren van een nieuw plaatje. Een sterk merk ontstaat vanuit authenticiteit. Waar staat het bedrijf voor? Wat vertegenwoordigen wij? En wat betekenen onze producten voor onze klanten? Een merkstrategie is een weergave van inzicht in je eigen bedrijf. Een huisstijl moet hiervan een vertaling zijn. Mocht je meer informatie willen over het creëren van een eigen visuele identiteit en de stappen die daarbij horen, neem dan contact met ons op.
Door: Studio Peper & Goud